logo

Nový film Vigga Mortensena bude i v českých kinech

Viggo Mortensen je miláčkem filmových fanoušků, kteří jej oceňují nejen za role na stříbrném plátně. Hvězda trilogie Pán prstenů nebo oscarové komedie Zelená kniha se mimo herectví věnuje i filmové režii. Svůj druhý autorský film, romanci z drsného amerického západu, Až na konec světa, uvede na zahájení filmového festivalu v Karlových Varech, odkud následně film ihned zamíří do kin po celé České republice. 

Po Mortensenově boku si v drsné romanci zahrála i oceňovaná lucemburská herečka Vicky Krieps, kterou mohou čeští diváci znát např. jako císařovnu Sissi z provokativního historického dramatu Korzet. Snímek měl svou světovou premiéru na loňském festivalu v Torontu, kde se setkal s velice pozitivním přijetím. Deník Guardian film chválí jako „pochmurný, ale velice krásně natočený.“ Magazín The Hollywood Reporter pak vyzdvihuje „brilantní herecké výkony obou hlavních představitelů.“ Film zamíří do kin díky distribuční společnosti Aerofilms 4. července.

undefined

Zahajovací film KVIFF v kinech po celé ČR

Až na konec světa přijede americký herec s dánskými kořeny osobně představit do Karlových Varů, kde snímek zahájí 58. ročník filmového festivalu. Díky unikátnímu distribučnímu modelu jej budou moci diváci následně zhlédnout v kinech po celé republice hned následující týden.

undefined

Prvotní inspiraci pro film byly osudy a vzpomínky Mortensenovy rodiny, která má stejně jako hlavní hrdina Holger dánské kořeny. „Až na konec světa vznikl na základě vyprávění mé matky,“ říká pětašedesátiletý tvůrce. „Říkala mi, jak vyrůstala v blízkosti javorových lesů na severovýchodě USA, nedaleko kanadských hranic, a já jsem si ji představil, jak jako dítě běhá po těch lesích. Tenhle obraz jsem měl v hlavě, když jsem usedl k psaní scénáře.“

undefined

Film není pomyslně věnován pouze Mortensenově matce, ale všem ženám, které se musely postarat samy o sebe v nelehkých časech, stejně jako Holgerova žena Vivienne, kterou ztvárnila Vicky Krieps. „Vicky má zvláštní ženskou krásu, která jako by pocházela z jiné doby, a pro náš příběh je ideální,“ říká o lucemburské herečce Mortensen. „Má ale i něco strašného silného uvnitř. Vyzařuje pozoruhodnou vnitřní sílu, která přímo čiší z plátna,“ dodává ke své herecké partnerce Viggo.

undefined

Až na konec světa

Mexiko, Kanada, Dánsko, 2023 | 129 minut | premiéra: 4. července

 žánr romantický, western

režie Viggo Mortensen  scénář Viggo Mortensen  kamera Marcel Zyskind  hudba Viggo Mortensen

hrají Vicky Krieps, Viggo Mortensen, Garret Dillahunt, Danny Huston, W. Earl Brown, Michael Weaver, Solly McLeod

Číst další

loading