logo

Designblok Cosmos míří do Bruselu

Putovní výstava Designblok Cosmos se po Praze, Miláně a Liberci představí v srdci Evropské unie. V Bruselu se otevře v rámci festivalu Brussels Design September v Tour & Taxis.

undefined

Ve spektakulární metalické kapsli na šesti kolech přiváží Designblok Cosmos originální skleněná díla z dílny deseti předních českých designérů na pozadí imerzivní audiovizuální show. 

Vystavené objekty odráží svérázný autorský přístup, experimenty s tradiční českou materií, řemeslný um a know-how českých sklářů i různorodé technologie a nejnovější výrobní postupy českých manufaktur. Putovní výstava pražského mezinárodního festivalu Designblok se po pražské premiéře, první zahraniční zastávce v Miláně a první regionální prezentaci v Liberci představí na festivalu Brussels Design September. Na největší designový svátek Beneluxu a do srdce Evropské unie přiveze Designblok za podpory Nadace PPF hrdou reprezentaci českého designu i příležitost k navázání mezinárodní spolupráce a inspirace. 

undefined
Designblok Cosmos (Václav Jirásek)

Designblok Cosmos bude k vidění na Place de la Musique v kulturním areálu Tour & Taxis od 13. do 19. září 2024 zdarma. Slavnostní zahájení výstavy proběhne ve čtvrtek 12. září od 19 hodin.

Designblok se již pětadvacet let věnuje rozvoji české designové scény, spolupracuje s renomovanými designéry, podporuje mladé autory, propojuje tvůrce a průmysl, šíří osvětu mezi širokou veřejností a reprezentuje český design v zahraničí. To vše se promítá do jedinečné exteriérové výstavy, kosmické kapsle, která ve formě pojízdné galerie skrývá deset originálních skleněných děl od deseti špičkových českých designérů. 

Kurátorský výběr ředitelky Designbloku Jany Zielinski a Jiřího Macka uvádí autory, kteří jsou s festivalem pevně spjati – Jakuba Berdycha Karpelise, studio DECHEM, Lucii Koldovou, Václava Mlynáře, Lukáše Nováka, Jiřího Pelcla, Ronyho Plesla, Tadeáše Podrackého, Maxima Velčovského a Jana Plecháče, který je zároveň autorem inovativního architektonického řešení.

Pro výstavu byl na míru upraven návěs nákladního automobilu, který se po zaparkování v požadované lokaci rozloží na výstavní plochu o velikosti 65m2. Interiér pokrývá 170 zrcadel, exteriér je zahalen do stříbrného reflexního pláště. Na vytvoření audiovizuálních efektů se podílelo studio Lunchmeat. Originální sound design, který výstavou provází, doplnil skladatel Aid Kid.

Spojovacím článkem vystavených děl je použitý materiál, kterým je pro Česko tak tradiční sklo, a spektakulární tématika nekonečné vesmírné pouti, pro kterou navržená díla vznikla. Výstava je oslavou 25 let pražského festivalu Designblok a cesty, kterou český design a společnost za poslední čtvrtstoletí společně ušly. Originální objekty umně pracují s luminiscencí a reprezentují nejen svobodný přístup autorů k tvorbě a materiálu, ale také zcela rozdílné technologie výroby, tradice, know-how českých továren a manufaktur, řemeslo i nejnovější výrobní přístupy a experimenty.

Výstavu doprovází obsáhlý katalog s rozhovory s jednotlivými autory a originálními snímky od předního českého fotografa Václava Jiráska. V Bruselu ji rovněž doplní brožura s podrobnými informacemi o dílech, komentované prohlídky a setkání s kurátory a designéry.

Číst další

loading